zemljevid Ostala območja
zemljevid Ostala območja

Ostala področja

REPUBLIKA JUŽNI SUDAN: 14. decembra 2013 je v odcepljenem novem Južnem Sudanu manj kot dve leti po razglasitvi neodvisnosti izbruhnila nova vojna. Tokrat ne proti Arabcem na severu, ampak med dvema največjima plemenoma Dinka in Nuer, ki sta v prejšnji vojni sodelovali v isti uporniški vojski sužnjev SPLA. V treh mesecih je umrlo več deset tisoč Afričanov, v baze OZN je pribežalo milijon ljudi, mednarodne organizacije z OZN na čelu, ki so prisotne, svarijo, da lakota grozi sedem milijonom domačinov, ki si do hrane ne morejo več sami pomagati s sajenjem in pašo.

Spopadi in vsesplošne nevarnosti v Republiki Južni Sudan so blokirale poti, po katerih smo vse do začetka nove vojne nekako uspeli dobavljati kamere v Nubske gore, Modri Nil in Darfur. Razmere so slabše kot kdaj koli in se z vsakim dnem slabšajo.

OBA SUDANA skupaj sta prizorišče največjega trpljenja na planetu. Po izkušnjah vseh teh let sodeč ni več mogoče računati na Varnostni svet OZN. Črne Indijance svet prepušča enaki usodi, ki je zadnja stoletja doletela staroselce v obeh Amerikah, Avstraliji in otokih Tihega oceana. Pomagati utegne le civilna reakcija izven mednarodnih ustanov, ki so očitno vse po vrsti v rokah gospodarjev vojn na vseh koncih planeta.

Vse vas, ki ste še občutljivi, kličemo na pomoč. Prosimo, pomagajte staroselcem s tehniko, ki jim bo omogočila poročati, kaj se dogaja. Prosimo, podprite video nadzor Sudana s kamerami in letečimi kamerami - droni, ki se uveljavljajo vsepovsod po planetu – upravičeno in neupravičeno. Če ni več junakov, ki bi se postavili za žrtve vojn za naravne vire – ostane za obveščanje svetovne javnosti tehnika. Zanamci nas gledajo in nam bodo nekoč sodili, koliko smo bili leta 2014 ljudje - oziroma zgolj in le še neobčutljive mašine!

Vsi v tako imenovanem civiliziranem svetu smo danes sužnji tehnike. Dajmo to tehniko, ki nas zasužnjuje do te mere, da smo vse manj človeški, tistim, ki jih ubijamo in jemo, da si bodo sami lahko priklicali na pomoč poslednje ostanke človečnosti. Če jih bomo povezali, bo to omogočilo vsem nam, da bomo ostali bolj človeški.

Vojna v Sudanu

Ostala področja v Sudanu, ki potrebujejo pomoč

NUBSKE GORE

Nuba pomeni v starem egipčanskem jeziku suženj. Nubske gore so gore sužnjev, kamor so vso zgodovino od pamtiveka potovale karavane lovcev na sužnje lovit najbolj krepke in zdrave Afričane. 

DARFUR

Domorodna črna ljudstva v Darfurju so že od 60. let dalje opozarjala na izkoriščanje in marginalizacijo, vendar je to pripeljalo le do vedno večjega nasilja, napadov in kasneje načrtnega iztrebljanja.

MODRI NIL

Afriška plemena v provinci Modri Nil so po razglasitvi nove države Republike Južni Sudan podobno kot v Nubskih gorah ostala prepuščena sama sebi.