zemljevid Darfur
zemljevid Darfur

Darfur

Domorodna črna ljudstva v Darfurju so že od 60. let dalje opozarjala na izkoriščanje in marginalizacijo, vendar je to pripeljalo le do vedno večjega nasilja, napadov in kasneje načrtnega iztrebljanja. Zato so se leta 2003 tamkajšnji prebivalci združili v uporniška gibanja, prijeli za orožje in se pričeli boriti za preživetje in obstoj proti sudanski vladi in njenim plačancem Djandjavidiom ("hudičem na konjskih hrbtih"), ki plenijo, posiljujejo, ubijajo in sužnijo.
Upor afriških staroselcev v Darfurju leta 2003, ki so ga arabske oblasti v Kartumu skušale zatreti z največjim nasiljem, v katerem je Mednarodno sodišče za zločine proti človeštvu skupaj z ZDA prepoznalo genocid, je dosegel največjo pozornost in pomoč mednarodne skupnosti. A po mirovnem sporazumu, ki so ga organizirale ZDA in EU, podpisala pa ga je samo ena od uporniških skupin, miru ni in ga ne more biti.

Napadi ruskih bombnikov antonov in kitajskih migov iz zraka in raznih arabskih milic – džandžavidov na afriške staroselce v Darfurju se nadaljujejo. Od mirovnega sporazuma leta 2006 naprej skoraj brez vsakih poročil v medijih.

Darfur ostaja prizorišče ene največjih humanitarnih katastrof današnjega časa. 

Življenje v Darfurju

Vojna v Darfurju

Vojna v Sudanu

Ostala področja v Sudanu, ki potrebujejo pomoč

NUBSKE GORE

Nuba pomeni v starem egipčanskem jeziku suženj. Nubske gore so gore sužnjev, kamor so vso zgodovino od pamtiveka potovale karavane lovcev na sužnje lovit najbolj krepke in zdrave Afričane. 

MODRI NIL

Afriška plemena v provinci Modri Nil so po razglasitvi nove države Republike Južni Sudan podobno kot v Nubskih gorah ostala prepuščena sama sebi.

OSTALA PODROČJA

14. decembra 2013 je v odcepljenem novem Južnem Sudanu manj kot dve leti po razglasitvi neodvisnosti izbruhnila nova vojna.