Kaj delamo

Pomagamo nedolžnim Sudancem, ki so žrtve nasilja

Podporniki Toma Križnarja smo se združili in ustanovili Humanitarno ustanovo H.O.P.E. z namenom, da se bomo pridružili njegovim prizadevanjem in akcijam za zaščito civilistov v Sudanu. Tomu Križnarju smo se pridružili pri njegovih poteh v Darfur, Nubske gore in Modri Nil in mu pomagamo dostavljati opremo naravnost v roke tistim, ki jo potrebujejo.

Ko smo bili z njimi, nas niso prosili za hrano in oblačila. Prosili so nas za pomoč pri povezovanju žrtev in povzročiteljev nasilja s pomočjo računalnikov, videokamer, letečih video kamer - dronov in satelitskih internetnih modemov za prenos posnetkov na splet. 

Si ne predstavljate, kako staroselcem kamere lahko pomagajo? Takole je moč kamer razložil domačin: »Dokler je kamera tukaj, nas ne bodo napadli. Okrutneži, posiljevalci in morilci se kamer bojijo. Če bi okrutne storilce na posnetkih prepoznali, bi jih že njihove družine in sorodniki obsodili, izločili ali celo ubili.«

»Vode je vse manj. Vodnjaki se sušijo. Prav tako rečni izviri.« pravi glavni darfurski humanitarec Suleiman Jammous. Voda je glavni vir preživetja, zato zbiramo sredstva za vrtalno napravo, nameščeno na tovornjak, ki bo omogočala odkrivanje novih vodnih virov. Darfurci so sami našli rabljeno mobilno vrtalno napravo za 90.000 €. Zagotoviti jim moramo pa tudi opremo, cevi in vodne črpalke za posamezne vodnjake. Za to je potrebno še vsaj dodatnih 30.000 €.  


Vojna področja v Sudanu, kjer deluje H.O.P.E.:

NUBSKE GORE

Nuba pomeni v starem egipčanskem jeziku suženj. Nubske gore so gore sužnjev, kamor so vso zgodovino od pamtiveka potovale karavane lovcev na sužnje lovit najbolj krepke in zdrave Afričane. 

DARFUR

Domorodna črna ljudstva v Darfurju so že od 60. let dalje opozarjala na izkoriščanje in marginalizacijo, vendar je to pripeljalo le do vedno večjega nasilja, napadov in kasneje načrtnega iztrebljanja.

MODRI NIL

Afriška plemena v provinci Modri Nil so po razglasitvi nove države Republike Južni Sudan podobno kot v Nubskih gorah ostala prepuščena sama sebi.

OSTALA PODROČJA

14. decembra 2013 je v odcepljenem novem Južnem Sudanu manj kot dve leti po razglasitvi neodvisnosti izbruhnila nova vojna.