Nekoč največja afriška država Sudan se je leta 2011 razcepila na Sudan na severu in na Južni Sudan. V državah trajajo spopadi in vojne že od leta 1956, ko so jo zapustili angleški kolonialisti.
Nekoč največja afriška država Sudan se je leta 2011 razcepila na Sudan na severu in na Južni Sudan. V državah trajajo spopadi in vojne že od leta 1956, ko so jo zapustili angleški kolonialisti.
H.O.P.E. trenutno pomaga ogroženim domorodnim ljudstvom v Sudanu na največjih žariščih nasilja: v Darfurju, Nubskih gorah, Modrem Nilu in Abyei.
H.O.P.E. trenutno pomaga ogroženim domorodnim ljudstvom v Sudanu na največjih žariščih nasilja: v Darfurju, Nubskih gorah, Modrem Nilu in Abyei.

Zakaj Sudan

 • Nikjer na planetu ni humanitarna kriza hujša kot na meji, ki je nastala po odcepitvi Republike Južni Sudan od nekdanjega Sudana. Nikjer na Zemlji, razen na tem območju, ni vladajoči diktatorski režim obtožen več zločinov proti človeštvu, vključno z genocidom.
 • Nikjer glavni mediji, pa tudi neodvisni poročevalci skupaj z agencijami OZN in nevladnimi človekoljubnimi organizacijami niso bolj zatajili svojega poslanstva. 
 • Nikjer si človeštvo bolj ne zatiska oči kot pred resnico o razmerah v sudanskih provincah s pretežno afriškim življem, ki so po razglasitvi neodvisnosti Južnega Sudana 9. julija 2013 ostale severno od nedogovorjene meje – v tem, kar je ostalo od starega Sudana.
 • Nikjer se globalne sile ne bijejo bolj na skrivaj za nadzor naravnih virov na hrbtih cenejših sužnjev. Nikjer iztrebljani staroselci niso ohranili bolj staroselskih, bolj starožitnih, bolj v simbiozi z naravo živečih kultur, kot na področjih med največjo puščavo Saharo in največjimi močvirji na svetu. 
 • Nikjer mednarodna skupnost ne žrtvuje več kot na žrtveniku sveta, kakršen je bil konec leta 2013 v provincah Modri Nil, Nubske gore, Abyei in Darfur. Ta dejstva in dvajset obiskov od leta 1979 so vzrok, da smo v Ustanovi Tomo Križnar ter Humanitarni ustanovi H.O.P.E. skupaj s prijatelji in podporniki v Sudanu, Evropi in Ameriki začeli z akcijo za povezovanje žrtev in povzročiteljev nasilja s pomočjo videokamer, letečih kamer in satelitskih internetnih modemov za prenos posnetkov na splet.
 • Čas je, da se prenehamo spraševati, kdo ima prav in se začnemo zavedati, kaj je prav. Ni prav, da otroci, ženske in starci poslednjih staroselskih ljudstev na zemlji tako zelo trpijo in umirajo, ker se "veliki" ne znajo dogovoriti, v katero smer bo tekla nafta in kdo bo deležen večjih zaslužkov od naravnih bogastev, ki se nahajajo pod nogami teh nedolžnih staroselskih ljudstev.
 • Čas je, da se začnemo zavedati, da za trpljenje in umiranje nedolžnih ljudi ni kriv le vladajoči diktatorski režim v Sudanu skupaj s svojimi morilskimi pajdaši. Sokrivi so tudi vsi "vojni dobičkarji" z vzhoda in zahoda. Sokriv je tudi vsak izmed nas, ki ve za trpljenje v Sudanu, a zoper to ne stori ničesar.  
 • Vsak človek, ne glede na barvo kože, versko prepričanje, državo, v kateri se je rodil ali živi, ima pravico dostojno živeti. Ali pa vsaj preživeti. Še posebej pa nedolžni staroselci v Sudanu, ki že desetletja umirajo zaradi pohlepa drugih. 

Zakaj pomagamo prav ljudem v Sudanu?

 • Ker gre za najdaljšo vojno na svetu (že od leta 1956).
 • Ker gre za genocid, ki ga ves svet ignorira.
 • Ker gre za načrtno iztrebljanje staroselcev zaradi pridobitve naravnih bogastev in zemlje.
 • Ker imajo vsi ljudje, tudi staroselci, pravico do mirnega življenja.

Vojna področja v Sudanu, kjer deluje H.O.P.E.:

NUBSKE GORE

Nuba pomeni v starem egipčanskem jeziku suženj. Nubske gore so gore sužnjev, kamor so vso zgodovino od pamtiveka potovale karavane lovcev na sužnje lovit najbolj krepke in zdrave Afričane. 

DARFUR

Domorodna črna ljudstva v Darfurju so že od 60. let dalje opozarjala na izkoriščanje in marginalizacijo, vendar je to pripeljalo le do vedno večjega nasilja, napadov in kasneje načrtnega iztrebljanja.

MODRI NIL

Afriška plemena v provinci Modri Nil so po razglasitvi nove države Republike Južni Sudan podobno kot v Nubskih gorah ostala prepuščena sama sebi.

OSTALA PODROČJA

14. decembra 2013 je v odcepljenem novem Južnem Sudanu manj kot dve leti po razglasitvi neodvisnosti izbruhnila nova vojna.