"Slovenija je glas zatiranih v Darfurju"

"Slovenija je glas zatiranih v Darfurju"


"Slovenija je glas zatiranih v Darfurju"

Pogovor MMC-ja z vodilnima članoma darfurskih upornikov

8. maj 2010 ob 06:10

Ljubljana - MMC RTV SLO


Majhne kamere iz Slovenije v Darfurju naredijo več kot 20.000 pripadnikov mirovne misije, zatrjuje humanitarni koordinator upornikov Sulejman Džamus, ki je znova obiskal Slovenijo.

Darfur je prizorišče ene največjih humanitarnih katastrof današnjega časa, a po veliki pozornosti, ki je je bil deležen pred leti, je zdaj mednarodna skupnost nanj pozabila, čeprav se grozodejstva nadaljujejo in sudanska vlada ni opustila svoje namere, da si podredi ponosne prebivalce te zahodne pokrajine.

Na to skuša s svojim obiskom v Sloveniji in v Evropi opozoriti Sulejman Džamus, ki v glavnem uporniškem Gibanju za pravičnost in enakopravnost (JEM) opravlja vlogo humanitarnega koordinatorja. Na obisku v Sloveniji se mu je pridružil tudi Abdulahi Osman El Tom, ki je predstojnik oddelka za antropologijo na Univerzi v Maynoothu na Irskem, v JEM-u pa je vodja strateškega planiranja. Za MMC sta osvetlila trenutne razmere v še vedno nemirnem Darfurju.

Prihajate s srečanja na odboru za zunanjo politiko. Kakšno sporočilo ste dobili od slovenskih politikov in kaj lahko pričakujete od Slovenije?

Abdulahi Osman El Tom: Srečanje je bilo zelo pozitivno in smo zadovoljni, sodeč po pogovorih, je Slovenija dokazala, da je lahko in da je glas zatiranih v Sudanu. Obljubili so polno podporo vprašanju Darfurja in tudi, da bodo prenesli sporočilo v Evropsko unijo in bi ta lahko igrala konstruktivnejšo vlogo. Kot veste, se je v preteklih letih EU skoraj popolnoma umaknil od vprašanja Darfurja in prepustil Američanom, da se osredotočijo na južni Sudan. Zato je pozitivno sporočilo slovenskega parlamenta, in smo zadovoljni, kar smo slišali.

Toda Slovenija je majhna država, majhen glas v veliki evropski družini.

Sulejman Džamus: Ne smete tako govoriti. Slovenija je država, ima svojo zastavo, svoj sedež v Združenih narodih, v Evropski uniji, zato ni država, ki bi jo lahko zapostavili. Če večje države nič ne ukrepajo, to ne pomeni, da druge ne bi naredile nekaj, kar je govoril tudi Janez Drnovšek.

Abdulahi Osman El Tom: Morate vedeti, da ravnokar prihajamo iz Katarja, ki je sprožil pobudo za rešitev vprašanja v Darfurju in Katar je veliko manjši kot Slovenija. Vi lahko zaradi svoje zgodovine nastopate nevtralno, Katar pa je arabska država in je naklonjena eni strani v tej krizi. Slovenija ima večje možnosti, da postane boljši posrednik.

Gregor Valenčič

Celoten prispevek: http://www.rtvslo.si/svet/slovenija-je-glas-zatiranih-v-darfurju/229593

Vse novice