Se obeta nov krog vojne?

Se obeta nov krog vojne?

Spoštovani!

 

Mudi se. Zelo se mudi.

 

9. januarja bodo v južnem Sudanu izvedli referendum o neodvisnosti, ki bo skoraj zagotovo uspešen. Sudan bo razpadel na dva dela, afriška celina pa bo dobila novo državo. Zveni obetavno, a morebitne posledice bi bile lahko usodne za širšo regijo. V južnem Sudanu se nahaja 85 odstotkov vse sudanske nafte, glavnega sudanskega izoznega "artikla", ki je zakuhal 22 let trajajočo državljansko vojno med severom in jugom, ki se nikoli ni zares končal. Kartum se ne bo kar tako odpovedal nafti, s katero je na svojo stran pridobil Kitajsko, novega kolonizatorja Afrike in vladarja tretjega sveta. Ne smemo pozabiti na vodo in bogastvo Nila. Jug napoveduje, da se nikoli več ne bo pokoril.

 

Se obeta nov krog vojne? Kaj referendum v južnem Sudanu pomeni za prihodnost Afrike? Kakšni bodo njegovi varnostni in geostrateški učinki? Ali bodo močvirja južnega Sudana res postala prvo bojišče kitajsko-ameriške vojne? Kje se skriva mednarodna skupnost? In - predvsem - Evropska unija?

 

O tem, kaj bi morali narediti in kaj je šlo narobe, se bodo v torek 21. 12. 2010 ob 12h v ljubljanskem Kinu Dvor pogovarjali najbolj dejavne borec za zatirana sudanska ljudstva Tomo Križnar, ki se je ravnokar (ponovno) vrnil iz Darfurja, Delov novinar in dopisnik iz kriznih žarišč Boštjan Videmšek, komentator Dela Branko Soban ter profesor iz Filozofske fakultete dr. Marko Polič. Prav vsi, ki boste prišli, ste vljudno vabljeni, da postanete enakovreden del razprave in ob tem (ne le) prelistate novo Križnarjevo knjigo Nafta in voda.

 

Vljudno vabljen!

Kdo pa bo prišel in pomislil, če ne ravno Ti.

 

Tomo Križnar in Boštjan Videmšek

Vse novice