Pogajanja med darfurskimi uporniki in sudansko vlado

Pogajanja med darfurskimi uporniki in sudansko vlado

POGAJANJA MED DARFURSKIMI UPORNIKI IN SUDANSKO VLADO

Center za humanitarni dialog v Ženevi bo organiziral poganjanja med uporniki v Darfurju in sudansko vlado za dostop humanitarne pomoči civilnemu prebivalstvu na tista področja v Darfurju, ki so zaradi vojne v tej zahodni sudanski provinci nedostopna tujcem že vse od leta 2003. Prvi sestanek na katerem se bosta predsednik Centra Denis McNamara in Suleiman Jammous, humanitarni koordinator na področjih pod nadzorom najmočnejše uporniške frakcije JAM pogajala o listi predstavnikov ostalih uporniških skupin, bo jutri 11. junija v vili ob ženevskem jezeru.

Humanitarni koordinator upornikov Suleiman Jammous  je uradno prispel v Evropo na povabilo nove slovenske nevladne organizacije H.O.P.E, vizo za Shengensko področje pa je pridobil s pomočjo slovenskega Ministrstvo za zunanje zadeve. Jammous je skupaj s Tomom Križnarjem, nekdanjim odposlancem pokojnega predsednika dr. Janeza Drnovška poročal o nevarnosti izbruha nove svetovne vojne med supersilami, ki se bo - če svetovna skupnost ne bo ukrepala, po njegovem začela  v največji afriški državi, najprej prejšni mesec v Odboru za zunanjo politiko v slovenskem parlamentu. Tako koalicijski kot opozicijski poslanci so se odzvali z obljubo,  da bodo vladi predlagali naj družinam pod nadzorom upornikov, katerih življenja ogroža žeja zaradi klimatske sprememb in vsesplošno razpadanje socialnega tkiva, dobavi vrtalno napravo za iskanje vode in podpre “video nadzor” v taborišćih in frontnih linijah s pomočjo sistema miniaturnih video kamer, prenosnih računalnikov in satelitskega interneta. Zamisel je za razliko od ministra pozimi leta 2006, ko je začel z akcijo Svet za Darfur tedanji predsednik dr. Janez Drnovšek, podprl tudi sedanji zunanji minister Samuel Žbogar. Le ta se je zavezal, da bo promoviral novo slovensko pobudo v vseh forumih EU in vsem ostalim 26. zunanjim ministrom. 18. maja sta človekoljuba v organizaciji poslanca Iva Vajgla nagovorila tudi evroposlance v Strasbourgu. Največji vtis je naredila Jammousova trditev, da sistem miniaturnih video kamer, s katerimi sta lani opremila žene v taboriščih in na bojiščih Klemen Mihelič in Tomo Križnar učinkuje bolj kot 20.000 vojakov Afriške unije pod čeladami OZN. Plačanci, ki jih najema sudanska vlada, da z posilstvi sistematično izganjajo staroselske Afričane, se bolj kot vsega boje, da bodo posneti pri z najbolj zahrbtnim orožjem. Tam kjer se verjame, da so kamere, že od decembra ni poročil o novih posilstvih.

Poslanec Luxemburgha Charles Goerens je po soočenju z Jammousom 18.maja zahteval od evropskega parlamenta odgovor zakaj EU podpira ponovno izvolitev 21 let že predsednika Sudana Omarja Bashirja, ki ga je Haško sodišče lovi zaradi obtožbe štirih največji zločinov poroti človeštvu. Uradnega odgovora do danes še ni dobil.

Včeraj sta humanitarna aktivista predočila nevarnost izbruha vojne v deželi, ki se bo januarja odločala z referendum o odcepitvi južnega dela s katastrofalnimi posledicami, tudi za begunci že zdaj oblegano EU, novi češki vladi in Havelovi fundaciji Forum 2000. Stik je omogočila slovenska ambasada v Pragi. Predsednik Fundacije Cherny je humanitarnemu koordinatorju upornikov ponudil nastop na rednem oktobrskem srečanju, ki se ga vsako leto udeleži več pomemnih svetovnih pokroviteljev in odločevalcev.

Tomo Križnar je tako kot ob vseh priložnostih tudi na tej vsem prisotnim zastonj razdelil DVD z nagrajenim celovečernim dokumentarnim filmom “Dar Fur –Vojna za vodo”, ki je nastal v sodelovanju z Majo Weiss in v Sloveniji aktiviral civilno družbo, da je ustanovila novo človekoljubno organizacijo H.O.P.E, ki se posilstvom in smrti v Darfurju zoperstavlja ne da bi njeni člani in podporniki pri tem služili.

Center za humanitarni dialog je nevladna organizacija, ki se financira z sredstvi privatnih donatorjev.

To bo prva priložnost za srečanje med uporniki in sudansko vlado od kar se uporniki iz vrst JAM zaradi obtožb svetovne skupnosti, da je diktator Omar Al Bashir, poneveril zadnje predsedniške volitve, 15.maja niso vrnili na pogajanja v Dohi, Katar. Vojna, ki jo svetovni mediji ignorirajo in jo spremljajo le kitajske miniaturne kamere za 10 EUR, se med tem nadaljuje. Sudanska vojska vsak dan bombardira vasi in vodnjake; uporniki, ki jim je sredi maja  predsednik sosednjega Čada Idris Debby zaradi dogovora z sudanskim predsednikom o stabilizaciji razmer v regiji, odpovedal gostoljubje, pridejo do orožja samo v napadih na vladne sile. Tako so prejšni teden zajeli tri tanke in sestrelili helikopter.

Tomo Križnar, Praga, 10.junij 2010

Vse novice