Ljubljana,

Okrogla miza: BEGUNSTVO DANES IN JUTRI

Tanja Fajon
Okrogla miza: BEGUNSTVO DANES IN JUTRI

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) Vas vljudno vabi v četrtek, 16. julija 2015, ob 18. uri, v Kavarno SEM, Metelkova 2, Ljubljana na okroglo mizo BEGUNSTVO DANES IN JUTRI z uglednimi gosti:

Faila Pašić Bišić, častna ambasadorka medkulturnega dialoga
Nina Gregori, Ministrstvo za notranje zadeve, Generalna direktorica Direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo
Tomo Križnar, aktivist za človekove pravice, novinar, pisec in snemalec dokumentarnih filmov
Klemen Mihelič, humanitarna ustanova H.O.P.E
Suleiman Jamous, humanitarni koordinator JEM
Andrej Šter, Ministrstvo za zunanje zadeve, vodja konzularnega sektorja

Zadnji delitveni ključ, po katerem naj bi Slovenija sprejela okoli 700 beguncev, je sprožil številne polemike in veliko negativnih odzivov. Predlogu slovenska vlada ni preveč naklonjena, prav tako ne velik del državljanov. V zavesti Slovencev se vse bolj ukoreninja prepričanje, da gre bodisi za islamske teroriste bodisi za neizobražene reveže, ki nam bodo odžirali delo in si pridobivali privilegije, do katerih niso upravičeni. Tovrstno neargumentirano in z dokazi nepodprto razmišljanje podpihuje ksenofobijo in ni skladno s temelji in vrednotami EU. Z uglednimi gosti želim odgovoriti na obstoječe stereotipe ter številna vprašanja, povezana z vzroki begunske krize in njenim reševanjem, odgovornostjo svetovnih in evropskih akterjev in pa o človeških obrazih beguncev, ljudi, ki v nagonu po preživetju iščejo pomoč v razvitem delu sveta.

Vse novice