Obisk humanitarnega koordinatorja za Darfur

Obisk humanitarnega koordinatorja za Darfur

Sporočilo Toma Križnarja
:

Srečanje s humanitarnim koordinatorjem darfurskih upornikov Souleymanom Jammousom.

V resnici je edina vojna civilizacij tista v katero nas skušajo spraviti nasprotniki zaupanja med ljudmi, sodelovanja med kulturami in spoštovanja Človeka. Podpisani samostojni publicist Tomo Križnar že od sedemdesetih let nagonsko iščem sogovornike onkraj morij s katerimi skušam preseči kulturne plašnice med katerimi sem bil rojen in plesti mreže razumevanja, ki utegnejo preprečiti novo svetovno vojno. Na bojiščih Darfurja sem odkril humanitarnega koordinatorja, ki me je prevzel z požrtvovalnostjo, modrostjo in duhovno močjo, s katero se prizadeva ohraniti življenja nedolžnih žensk in otrok. Znan je po  največjem humanitarnem projektu s katerim je leta 2004, eno leto potem, ko so Darfur dosegle metastaze istega raka, ki je začel na Jugu Sudana in Nubskih gorah, uspel prepričati OZN, da so začeli dobavljati pomoč tudi družinam ujetim pod nadzorom upornih komandantov. Kot posebni odposlanec nekdanjega predsednika dr. Janeza Drnovška sem se leta 2006 v petih mesecih med upornimi civilisti prepričal, da je Suleyman Jammous najbolj spoštovana osebnost in bolj Dalaj Lama in Nelson Mendela od dotičnih pop ikon. Ne pridiga o radosti sočutja ampak ga živi. Ne piše knjig o nujnosti razumevanja med kulturami, ampak ga živi. Brez njega bi gospodarji vojn v Darfurju že davnaj dosegli svoje. Z njegovim sodelovanjem v Darfurju civilna iniciativa z miniaturnimi vohunskimi kamerami gradimo neke vrste video nadzor in dajemo zgled kako je mogoče ustaviti posilstva žena in otrok, kot najbolj nagnusnega orodja iztrebljanja in  spreminjanja vzorca demografske strukture na tem največjem žrtveniku Sahela.

To je mož, ki vas je nagovoril po projekciji našega dokumentarnega filma »Dar Fur – Vojna za vodo« v slovenskem parlamentu maja 2008. To je tisti mož, ki vas je vsega spoštovanja vredne redke politike, ki ste se odzvali našemu klicu na pomoč, skušal prepričati zakaj vojne brez svetovne skupnosti ni mogoče ustaviti.

Jammous se od junija lani v Dohi, Katar, pogaja z sudansko vlado o miru, ki je v danih razmerah popolnoma nerealen. Pogajanja so te dni ustavljena zaradi predsedniških volitev v Sudanu, na katerih arabska stran skuša legitimizirati oblast, ki jo Haško sodišče obtožuje štirih najhujših zločinov proti človeštvu. ZDA in EU žal podpirajo volitve, ki so jih bojkotirale vse glavne žrtve na afriški strani v državi in se zato ne morejo končati zakonito. Poznavalci razumemo, da se zaradi izida volitev in za naslednji januar najavljenega referenduma o odcepitvi Južnega Sudana, ki ga omenjena hunta, ki je prišla na oblast z pučem pred dvaindvajsetimi leti, pripravlja najstrahotnejša vojna.

Še je čas, da Evropska unija in Slovenija ukrepa, da nam ne bo mimogrede žal. Zato smo najbolj pravega od vseh povabili, da pride javnosti in ustanovam predstaviti razmere v katerih so ujeti milijoni potencialnih mrličev v največji in najpomembnejši afriški državi. Po srečanju z parlamentarci v Bruslju ga koncu meseca pričakujemo tudi v Ljubljani. Nagovoril naj bi Odbor za zunanjo politiko, pripravljalci programa pa smatramo, da bi prav zaradi Jammousovega znanega iskanja sožitja z različnimi kulturami in zavzetega zoperstavljanja vojni civilizacij koristilo tudi srečanje z Ministrico za kulturo. 

Tomo Križnar

Vse novice