Križnar in Jammous v Evropskem parlamentu o Darfurju in pričakovanjih angažiranja Evropske unije

Križnar in Jammous v Evropskem parlamentu o Darfurju in pričakovanjih angažiranja Evropske unije

Križnar in Jammous v Evropskem parlamentu o Darfurju in pričakovanjih angažiranja Evropske unije

Evropski parlament se je danes seznanil s pogledi mirovnikov Sulejmana Jammousa in Slovenca Toma Križnarja na eno izmed največjih humanitarnih in političnih kriz na svetu, v sudanskem Darfurju. V vrsti srečanj z evropskimi poslanci in funkcionarji Evropskega parlamenta, ki jih je organiziral poslanec Ivo Vajgl (ZARES/ALDE), je prišla do izraza želja po aktivnejši vlogi Evropske unije (EU) pri iskanju dolgoročne in mirne rešitve problemov največje afriške države in po nadaljevanju mirovnih prizadevanj, ki jih je pred nekaj letih vzpodbudil slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek.

Obisk Sulejmana Jammousa in Toma Križnarja, ki je vsem udeležencem v pogovorih podaril zgoščenko s svojim dokumentarnim filmom “Darfur: vojna za vodo“, je pri parlamentarcih zbudil precej zanimanja, saj je razkril manj znane vidike državljanske vojne in trpljenja civilnega prebivalstva v Darfurju.

Vajgl je napovedal, da bo pripravil poročilo o razmerah v Darfurju, ki bo hkrati vzpodbuda za učinkovitejšo vlogo EU pri reševanju krize, ki je kompleksna, saj zadeva izjemno veliko, zelo bogato in z interesi velikih sil obremenjeno afriško državo.

“Pričevanja Sulejmana Jammousa in Toma Križnarja pred poslanci Evropskega parlamenta so na žalost razkrila, da dosedanja pogajanja o miru in nedavne volitve v Sudanu, ki so bile vse prej kot demokratične, vzbujajo le malo upanja, da se bodo stvari kmalu obrnile na bolje. Kljub temu, ali pa ravno zato, je potrebno naše močnejše angažiranje,” je po današnjih pogovorih v Strasbourgu izjavil Vajgl.


Poleg sodelovanja na javni razpravi v Evropskem parlamentu sta se Sulejman Jammous in Tomo Križnar srečala med drugimi tudi s predsednico Evropske liberalne stranke (ELDR) Annemie Neyts-Uyttebroeck, s predsednico odbora za razvoj Evo Joly ter direktorjem za politična vprašanja v Evropskem parlamentu dr. Cirilom Štokljem.

 

Vse novice