Jammous: Slovenci v EU storijo največ za Darfur

Jammous: Slovenci v EU storijo največ za Darfur
Celoten prispevek: http://www.siol.net/svet/aktualno/2010/05/libnik_jammous_slovenci_v_eu_storijo_najvec_za_darfur.aspx


"Živimo v državi, ki nam odreka pravico do življenja"

Jammous: Slovenci v EU storijo največ za Darfu

Ljubljana - Želimo, da se Evropska unija bolj dejavno vključi v iskanje rešitve za konflikt v Darfurju, pri tem pa nam lahko pomaga Slovenija, je v intervjuju za SiOL dejal Suleiman Jammous.

Suleiman Jammous je eden ključnih mož uporniškega gibanja v Darfurju, čeprav sam nikoli ni nosil orožja. Njegovo delo je koordinacija humanitarne pomoči znotraj največje darfurske uporniške skupine JEM (Gibanje za pravičnost in enakopravnost). Jammous je intelektualec, spoštovani starešina in kljub vsem grozotam, ki jih je doživel, še vedno optimist. Kot pravi njegov prijatelj in soborec Tomo Križnar, ki ga tudi tokrat gosti v Sloveniji, bi brez njega gospodarji vojn v Darfurju že zdavnaj dosegli svoje. 

Kakšne so zadnje novice iz Darfurja?
Ponoči (s ponedeljka na torek, op. p.) so vladne sile napadle nekaj vasi in se spopadle z našimi silami. Vso noč sem bil pokonci, ker sem bil v stalni zvezi z uporniki. Napad se je dobro končal za nas, porazili smo vladne sile, ki so se morale umakniti. Pričakujemo, da nas bodo kmalu znova napadli.

Skozi vsa ta leta je bilo veliko mirovnih pobud za Darfur. Kako to, da prav nobena ni obrodila sadov?
Poglavitni vzrok za to so interesi tistih, ki so dajali mirovne pobude. Večina pobudnikov je imela svoje skrite interese v Darfurju. To še posebej velja za pobude, ki so prišle iz sosednjih in iz arabskih držav. Zaradi tega se nič ne premakne. Menimo, da bi Evropa, ki je v tem konfliktu zdaj le opazovalec, lahko bolj dejavno stopila na pot reševanja problema, saj Evropa v Darfurju nima neposrednih interesov. Pri tem bi nam lahko pomagala Slovenija.

Vid Libnik

Foto: STA, Tina Deu/siol.net



Celoten prispevek: http://www.siol.net/svet/aktualno/2010/05/libnik_jammous_slovenci_v_eu_storijo_najvec_za_darfur.aspx

Vse novice