Intervju z Ibrahimom Khalilom (Poveljnikom upornikov JEM)

Intervju z Ibrahimom Khalilom (Poveljnikom upornikov JEM)
Na vprašanje zakaj ga mediji povezujejo z vodjo sudanske islamske bratovščine Turabijem, je jasno odgovoril, da gibanje, ki ga vodi, ni islamistično in nima nobenega odnosa z El Kaido, je proti vedenju El Kaide in proti terorizmu in da take laži proti njemu širijo prav tisti v Kartumu, ki zlorabljajo islam za svoje politične in gospodarske interese in jih z vsemi sredstvi in na vse načine skušajo spraviti z vodo in naravnimi viri bogatih področij prednikov. 
Khalil je prosil tudi za pomoč v tridesetih šolah, ki jih z kredo, tablami, papirjem … še danes ne podpira nobena organizacija in se ohranjajo in na novo ustanavljajo izključno z prostovoljstvom . In za vrtalno napravo za iskanje vode s katero si bodo najbolj ogrožene družine lahko v pogojih širjenja Sahare zaradi klimatskih sprememb lahko pomagale ostati na najbolj skromnih domovanjih. 
Ko sva z Klemnom Miheličem novembra 2009 Ibrahimu Khalilu in njegovim najbližjim sodelavcem na preprogi pod akacijami na skrajnem južnem robu Sahare nekje v Severnem Darfurju predstavila projekt »Oči in Ušesa boga« je bil takoj za. Iz intervjuja, ki smo ga istočasno snemali in je objavljen na naših straneh, se lepo sliši in vidi, da je bil takoj za to, da se na področjih pod nadzorom njegovih borcev za svobodo razdeli na tisoče kamer z računalniki in satelitskimi telefoni, ki bodo omogočali neposreden prenos grozodejstev, ki jih izvajajo največjih zločinov proti človeštvu obtoženi generali v Kartumu. Njegovi nekdanji vojaški in varnostnoobveščevalni kolegi v centralni vladi ob Nilu ne bi nikoli pristali da bi jim vse človeštvo gledalo pod kremplje. To je vendar točno to kar se najbolj bojijo in jih edino brzda, da etično totalno ne »očistijo« afriških ljudstev iz Sudana, iz Bilad el Sud, iz dežele črnih ljudi.

Tomo Križnar

Intervju z Ibrahimom Khalilom (Poveljnikom upornikov JEM) iz leta 2009, ko so mu Tomo Križnar, Klemen Mihelič in Suleiman Jammous predstavili takrat nastajajoči humanitarni projekt kamer za Darfur. Ibrahim Khalil je bil ubit pred tremi dnevi.



Vse novice