EU se lahko pasivnost do Darfurja močno maščuje

EU se lahko pasivnost do Darfurja močno maščuje
Bruselj - Ivo Vajgl je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu gostil mirovnika Toma Križnarja in Suleimana Jammousa, ki sta EU posvarila, naj ne stoji več križem rok pred perečimi problemi v Darfurju.

"Nehajmo nazdravljati s šampanjcem in se obnašati kot nore kure, naredimo nekaj za človečnost," je pozval Križnar.

V hišo EU sem pripeljal Brdavsa ...


"V hišo EU sem pripeljal Brdavsa, ki še ni pobil pol Dunaja, je pa prišel povedat, zakaj je agresiven," je namen obiska v Strasbourgu pojasnil Križnar. "Brdavs" Suleiman po njegovih besedah v parlament ni prišel samo prosit, ampak posvarit, da se Evropi njena aroganca lahko še kako maščuje.

To je po Križnarjevih besedah morda še zadnja priložnost, da se EU zave razsežnosti humanitarne krize v Darfurju, in spozna, da ji grozi nič manj kot tretja svetovna vojna - vojna za vodo. Ta bi lahko po njegovem mnenju sprožila valove beguncev, ki nas bodo zadušili, če ne bomo ukrepali.


Evropa, zibelka človeštva, ne sme dopustiti novega svetovnega klanja


Evropa, zibelka človeštva, ne sme dopustiti novega svetovnega klanja in ne sme mirno gledati, kako se na hrbtih sudanskih ljudi tepeta svetovni velesili, ZDA in Kitajska, je opozoril Križnar. 

"Evropa mora nastopiti aktivno, odločno in jasno ter vsemu svetu pokazati, kaj se dogaja v Afriki," je poudaril.

Pomagajmo z vrtalnimi napravami za oskrbo z vodo


EU lahko po Križnarjevih besedah pomaga s preprostimi projekti, na primer z vrtalnimi napravami za oskrbo z vodo ali z zagotovitvijo video nadzora, ki bi omogočil, da bi ves svet videl, kako umirajo tamkajšnji ljudje. Križnar in Jammous sta sicer v parlamentu predstavila akcijo razdeljevanja mini kamer prebivalcem Darfurja, ki naj bi bistveno omejila pobijanje ljudi.

Srečanja se je udeležilo "lepo število poslancev"


Gostitelj Ivo Vajgl (ALDE/Zares) je pojasnil, da se je srečanj z dobrima poznavalcema Darfurja in Sudana, ki sta predstavila razmere v regiji in državi po nedavnih volitvah ter tamkajšnjo humanitarno katastrofo, udeležilo lepo število evropskih poslancev iz različnih političnih skupin pa tudi strokovnjakov za to področje.

Vse novice