Republika Slovenija, Ministrstvo za zunanje zadeve
http://www.mzz.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/3247/29336/

16.08.2011

Poziv k preiskavi hudih kršitev mednarodnega prava nad prebivalstvom Nubskih gora

Združeni narodi so včeraj, 15. avgusta, pozvali k temeljiti preiskavi hudih kršitev mednarodnega prava - pobojev Nubov, prebivalstva Južnega Kordofana, pokrajine   (severnega) Sudana, ki trajajo že od junija 2011.

 

Preiskava se bo osredotočila na možne storitve kaznivih dejanj zločinov zoper človečnost ali vojnih zločinov. Poziv k preiskavi izhaja iz skupnega poročila Urada visoke komisarke ZN za človekove pravice in nekdanje mirovne misije ZN za Sudan (UNMIS) in opisuje širok spekter kršitev mednarodnega prava v času od 5. do 30. junija v mestu Kadugli ter okolici Nubskih gora po tem, ko so izbruhnili spopadi  med sudansko vojsko (SAF) in Ljudsko vojsko za osvoboditev severnega Sudana (SPLA-N). Poročilo omenja hude zatrjevane kršitve: »izvensodne poboje, nezakonita pridržanja in pripore, prisilna izginotja, napade na civilno prebivalstvo, ropanje civilnega prebivalstva in uničevanje njihovega premoženja ter masivni izgon prebivalstva«. Še vedno je otežen dostop do krajev dogajanja. Urad visoke komisarke ZN za človekove pravice poudarja, da je položaj skrajno resen, gre za množične človeške žrtve in je zato nujna temeljita in nepristranska preiskava dogodkov. Omenjeno poročilo je dostopno na: www.ohchr.org/Documents/Countries/13thSouth_Kordofan_report.doc.

 

Slovensko zunanje ministrstvo pozdravlja objavo poročila in se pridružuje pozivu za neodvisno in nujno preiskavo kriznih razmer v Nubskih gorah in ostalih predelih Južnega Kordofana. Ministrstvo za zunanje zadeve RS je v svoji izjavi za javnost že 9. avgusta opozorilo na pomen učinkovitega kazenskega pregona odgovornih za hude kršitve mednarodnega prava. Tudi danes ponovno pozivamo k temu, kot tudi k zagotovitvi nujnega in neoviranega humanitarnega dostopa do prebivalcev Nubskih gora ter dostopa opazovalcev za človekove pravice. Posnetke dogajanj si je moč ogledati na spletni strani slovenskega nevladnega projekta H.O.P.E. www.slotraveler.com/hope.


Republika Slovenija, Ministrstvo za zunanje zadeve
http://www.mzz.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/3247/29336/

All news articles