9. avgust – Mednarodni dan staroselskih ljudstev sveta

9. avgust – Mednarodni dan staroselskih ljudstev sveta
Republika Slovenija, Ministrstvo za zunanje zadeve
http://www.mzz.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/6/29324/00394a8cb8/

09.08.2011

9. avgust – Mednarodni dan staroselskih ljudstev sveta

Ljubljana, 9. avgusta 2011 – Danes mednarodna skupnost obeležuje mednarodni dan staroselskih ljudstev sveta, s čimer želi opozoriti na marsikdaj spregledana in pozabljena ljudstva, s katerimi si delimo svet, na njihove kulture in raznolikost. Nemalokrat so ta ljudstva tudi na robu uničenja, kot se dogaja z Nubami v Sudanu.


Ob tem dnevu se tudi Ministrstvo za zunanje zadeve pridružuje pozivom za ohranitev staroselskih ljudstev in njihovih kultur. Slovenija podpira Deklaracijo ZN o pravicah staroselskih ljudstev, ki jo je Generalna skupščina sprejela septembra 2007, po kar 25 letih pogajanj, in poziva k spoštovanju njenih načel.


Odločitev o razglasitvi mednarodnega dne staroselskih ljudstev sveta je bila sprejeta z resolucijo Generalne skupščine o mednarodnem desetletju staroselskih ljudstev decembra 1994 in obnovljena z resolucijo o drugem desetletju staroselskih ljudstev 10 let kasneje.


Letos je spričo kritičnosti položaja naša skrb še posebej usmerjena starodavnim prebivalcem v Nubski gorah v provinci Južni Kordofan, katerih ponovno grozi uničenje. Prebivalci in prebivalke Slovenije smo solidarnost ljudstvu Nube, o trpljenju katerega nas že leta opozarja aktivist za človekove pravice Tomo Križnar, izražali že v preteklosti. Nube se borijo zgolj za svojo "pravico, biti Nuba," skladno z Deklaracijo OZN o pravicah staroselskih ljudstev iz leta 2007, in si želijo mirnega življenja skladno s svojimi starodavnimi običaji. 

Čeprav v tem času ni mogoč nikakršen dostop do Nub, pa o nasilju v Nubskih gorah sproti in zgovorno pričajo posnetki o dogajanjih, ki jih lokalno prebivalstvo posname z majhnimi kamerami, ki jim jih je omogočil slovenski nevladni projekt H.O.P.E. Slike in posnetki bombnih napadov na Nube gredo nato preko Slovenije in omenjenega projekta v svet. Posnetke si je moč ogledati na spletni strani organizacije www.slotraveler.com/hope.


Omenjene posnetke kot trenutno edini vir sprotnih informacij na obleganem območju pozorno spremljamo tudi na zunanjem ministrstvu Slovenije. So skrajno zaskrbljujoči, saj pričajo med drugim tudi o možnih množičnih pobojih nad Nubami. Slovenija zato poziva vse strani, naj se nemudoma vzdržijo kakršnihkoli nasilnih dejanj zoper staroselsko ljudstvo Nube, takoj je treba zagotoviti nujen in odprt humanitarni dostop do prebivalstva v Nubskih gora, kot tudi dostop neodvisnih organizacij za človekove pravice in zagotoviti učinkovit kazenski pregon odgovornih za možna hudodelstva zoper človečnost v Nubskih gorah.

http://www.mzz.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/6/29324/00394a8cb8/

All news articles